Jak ergonomicznie urządzić kuchnię

data aktualizacji: 19-12-2013, 14:57

W kuchni spędzamy nie mało czasu. Myjemy, kroimy, gotujemy, sprzątamy, krótko mówiąc, krzątamy się kilka godzin w ciągu dnia. Aby nasza praca przebiegała sprawnie i szybko powinniśmy pomyśleć o urządzeniu wnętrza zgodnie z zasadami ergonomii. Ustawienie lodówki czy zmywarki ma bardzo duże znaczenie. Sprzęty nie tylko mają być gustowne i ładne, ale ustawione z głową.

Jak ergonomicznie urządzić kuchnię

Ergonomia to po prostu wygoda i bezpieczeństwo oraz efektywność naszej pracy w kuchni. Zanim kupimy meble i sprzęt AGD warto znać podstawy urządzania wnętrz. Jeżeli jest to dla nas czarna magia, skorzystajmy z pomocy fachowców. Odpowiedni i idealny układ kuchni to tzw. trójkąt roboczy, czyli zachowanie odpowiednich odległości między lodówką, zlewozmywakiem i kuchenką. Odległość między wierzchołkami naszego kuchennego trójkąta powinna być nieduża. A długość jego boków powinna wynosić od 4 do 6 metrów. Pamiętajmy o odpowiedniej długości blatu roboczego, odległości między szafkami, a sprzętem, wysokości szafek i umiejscowieniu okapu. W ergonomicznej kuchni wszystko ma być w zasięgu ręki i wzroku. Zlew, blat i lodówka oraz kuchenka ustawiona tak byśmy nie musieli biegać po kuchni by z nich skorzystać, a szafki tak zawieszone by nie przystawiać do nich stołka, gdy chcemy z nich wyjąć np. pieprz.
 

Luxum - meble kuchenne na wymiar

fot.: Luxum

 


Strefy w kuchni


W kuchni wydzielić możemy pięć stref. Pierwsza strefa to miejsce, w którym przechowujemy zapasy, a więc lodówka. Druga to przechowalnia naczyń, szklanek, talerzy itd. W kolejnej strefie zmywania stoi zlew, zmywarka i kosz na odpady. Kolejna strefa przygotowania z blatem roboczym i ostatnia gotowania. W niej mamy kuchnie, piekarnik, mikrofale. W kuchni urządzanej z zasadami ergonomii strefy te powinny zachować taką właśnie kolejność, a więc od zapasów do gotowania zgodnie z ruchem zegara.
 

Peka - meble kuchenne na wymiar

fot.: Peka


Jak to wygląda w praktyce? Najpierw ustawiamy lodówkę. Zanim zakupy trafią do lodówki wykładane są na 40 cm blacie pomocniczym, który dobrze jest umiejscowić przy naszej chłodziarce. Za lodówką ustawiamy zlewozmywak. Pod zlewem dla wygody stawiamy kosz na śmieci. Następny w kolejności jest główny blat roboczy, który powinien mieć długość od 60 do 120 cm. Lepiej jak jest dłuższy, mamy wtedy więcej miejsca do pracy. Dobrze jak nad nim wiszą szafki, w trakcie przygotowania posiłków, będziemy sięgać po potrzebne rzeczy. Za nim ustawiamy kuchenkę, nad nią oczywiście okap. Na końcu mały blat pomocniczy o długości około 40 cm np. na nim ustawimy gotowe już potrawy.

 


Co i jakiej długości - centymetry w kuchni


Ergonomia to nie tylko właściwe i wygodne ustawienie mebli i sprzętu, ale ich rozmiar, wysokość, długość. Blat kuchenny powinien mieć 85 cm wysokości. Ale niekoniecznie. Fachowcy proponują cztery rodzaje wysokości blatu, w zależności od rodzaju czynności. Jeżeli obieramy warzywa długość powinna wynosić 110-100 cm, przy przygotowywaniu posiłków i zmywaniu naczyń wysokość blatu i zlewozmywaka wynosi 100-90 cm. Gdy mieszamy, gotujemy wysokość blatu wraz z płytą kuchenną powinna wynosić 90 - 80 cm. Przy wałkowaniu ciasta, blat ma mieć wysokość 80-70 cm. Oczywiście nie w każdej kuchni możemy pozwolić sobie na takie blaty. W małych, wąskich, nieustawnych pomieszczeniach wyodrębnienie tylu stanowisk pracy jest nierealne. Dlatego standardowo blat razem ze zlewozmywakiem powinien mieć 85 cm wysokości.
 

Carga Sige Amix

fot.: Amix


Projektując kuchnie wszystkie rozmiary dobieramy do wzrostu osoby, która w niej pracuje. Inną wysokość będzie miał blat dla drobnej niskiej kobiety, a inną dla wysokiej. Płyta grzewcza powinna być na wysokości 60 - 70 cm. Nie zapominamy również o szafkach. Ich odpowiednie zawieszenie poprawi funkcjonalność naszej kuchni. Prawidłowa wysokość szafek to 85 - 90 cm. Nie męczymy wówczas naszego kręgosłupa, ponieważ nie schylamy się niepotrzebnie. Odległość między blatem kuchennym, a szafkami wiszącymi, zapewniająca wygodną pracę, powinna wynosić ok. 55-60 cm. Podobnie szafki wiszące oraz okap nad płytą kuchenną powinny znajdować się na odpowiedniej wysokości.

Piekarnik HL 870 z funkcją czyszczenia Teka HydrocleanOkap GUTMANN Palma Prince

         fot.: Teka                                                        fot.: Prince          


Pochłaniacz umieszczony nad kuchnią gazową powinien być na 65-70 cm wysokości, a nad elektryczną niżej, 60-65 cm. W niewielkich kuchniach najbardziej funkcjonalne są pochłaniacze montowane nad płytą grzejną, pod wiszącą szafką. Rozwiązanie to pozwala zagospodarować przestrzeń nad wyciągiem. Pochłaniacz może być również wbudowany całkowicie w szafkę górną albo częściowo wmontowany dzięki zastosowaniu wysuwanej płyty.

 


Różne kuchnie, różne ustawienia


Każda kuchnia ze względu na rozmiary i wielkość będzie wyglądała inaczej. Meble możemy ustawić w kształcie litery U tzw podkowy, po obydwu stronach, czyli dwurzędowo, litery L, bądź wzdłuż jednej ściany tzw kuchnia kuchnia jednorzędowa. Najbardziej popularny układ to litera L.  


Kuchnia dwurzędowa


kuchnia IIUrządzenia zlokalizowane są po obu stronach stronach kuchni. To bardzo wygodne rozwiązanie, szczególnie w szerokich pomieszczeniach, przy odległościach minimum 240 cm. Odległość mieczy tymi dwoma zabudowanymi rzędami powinna wynieść nie mniej niż  90,120 cm. Po jednej stronie stawiamy szafki, zlewozmywak, główny blat i kuchenkę, a po drugiej stronie mamy lodówka i długi blat. Jeśli piekarnik umieszczony jest pod płytą grzejną, wówczas by swobodnie z niego korzystać minimalna odległość od przeciwległych szafek powinna wynosić 120 cm. Gdy brakuje nam miejsca możemy zamontować blaty ukryte, po ich rozłożeniu mogą służyć jako stół.



Kuchnia w kształcie L


kuchnia LMeble ustawiamy wzdłuż dwóch prostopadłych ścian. Przy jednej ścianie, dłuższej stoi lodówka i zlew, przy drugiej, krótszej kuchenka. W takiej kuchni możemy jeszcze znaleźć miejsce na niewielki stół. Możemy być ścienny, składany. Na rogu nie powinniśmy stawiać piekarnika ani zmywarki, bo utrudnią otwarcie szafek prostopadłych do nich. Taki układ nie nadaje się do kuchni wąskiej i długiej.


Nowoczesna kuchnia z fioletowymi meblami

fot.: Peka



U sprawdza się w dużej kuchni


   kuchnia U
W kuchni tego typu dwa ciągi robocze biegną wzdłuż przeciwległych ścian i są połączone trzecim, poprzecznym. Jest to dobre rozwiązanie dla kuchni sporej, otwartej na salon, z oknem. W takim układzie lodówkę i kuchenkę umieszczamy w bocznych ciągach. Zlewu nie należy ustawiać pod oknem. Dobrym rozwiązaniem w przypadku kuchni otwartych jest wybudowanie barku lub postawienie stołu.

 

aranżacja kuchni w kształćie litery U Luxum

   fot.: Rad -Pol                                            fot.: Luxum           



Zabudowa jednorzędowa
 
kuchnia I

W tego typu kuchni zasada trójkąta czyli lodówka, zlew, kuchenka jest trudna do zrealizowania. Wszystkie sprzętu stoją wzdłuż jednej ściany. Dobrze by było na początku umieścić lodówkę, za nią szafkę z blatem. Następnie montujemy zlew, a zanim dalej 80 - 90 cm kuchenkę. Najlepiej jak starczy nam miejsca na mały blacik tuż za płytą grzewczą, o długości 30, 40 cm. W związku z tym, że jedna ściana to za mało, powinniśmy ulepszyć nasz układ za pomocą kilku drobiazgów. Zamontujmy szafki kuchenne z wysuwanym blatem. Wszelkie zakamarki powinny być wykorzystane. Możemy zastosować głębokie szafki narożne z mechanizmem dzięki któremu cała zawartość szafki możemy obracać. Dobrym rozwiązaniem są również wysuwane szafki typu cargo. Tego typu zabudowa pasuje do wąskich kuchni, wnęk kuchennych i aneksów. 

 


Zobacz koniecznie:
 

wyspa kuchenna

Kuchnia i salon - razem czy osobno

wyspa kuchenna

Jak urządzić nowoczesną i modną kuchnię?

mała kuchnia

Jak urządzić małą kuchnię?
okna dachowe w kuchni Velux Kuchnia na poddaszu



Opracowanie: Redakcja
Zdjęcia: Amix, Rad - Pol, Luxum, Peka, Prince, Teka
Autor: DK


Musisz podać poprawny adres e-mail.

Nie wpisałeś pytania.